Содержание
Багато улюблений торт Медовик з’явився близько 200 років тому. Зараз існують різні варіації цього ароматного торта, але ми пропонуємо вам класичний рецепт, який є медовими коржами, перемазаними сметанним кремом.
Складові
для тіста
яйця – 3 шт.
вершкове масло – 50 г
цукор – 300 г
рідкий мед – 150 мл
сода – 1 ч. л. (або 1 пакетик розпушувача для тесту)
борошно – 500 г
для крему
цукор (краще цукрова пудра) – 300 г
густа сметана 30% – 500 г.
Приготування
На водяній бані розтопіть мед та олію. Постійно збиваючи віночком або міксером акуратно додайте, збиті з цукром в пишну піну, яйця, розпушувач для тіста і 1 ст.л. борошна.
Продовжуйте збивати 10-15 хв. Маса повинна збільшитися в об’ємі в 2 рази, стати легкою та повітряною.
Зніміть масу з вогню, додайте борошно, що залишилося, і замісіть м’яке, еластичне тісто. Готове тісто повинне добре розкочуватися і не липнути до рук. Поставте тісто у холодильник на 30-60 хв.
Цей рецепт розрахований на 8 коржів. Розділіть тісто на рівні частини, тонко розкотіть. Деко змастіть маслом або застелите папером для випічки, випікайте кожен корж 3-5 хв при 180 °С.
Готові коржі обріжте та остудіть, промажте кремом. Обрізки від коржів подрібніть у крихту та використовуйте для обсипання торта.
Для сметанного крему просто збийте сметану з|із| цукровою пудрою до пишної маси. Можна додати ваніль, цедру лимона, кокосову стружку, порізані фрукти тощо.
Якщо ви не любите сметанний крем, то можете використовувати для медовика заварний або олійний.
Зібраний торт залиште при кімнатній температурі на 1,5-2 години просочитися, а потім поставте в холодильник мінімум на 8 год.
Найголовніша страва на святковому столі напередодні Різдва (Святий вечір) – це кутя. Варять її із цільної крупи з додаванням меду, горіхів, сухофруктів. Кожна господиня має свій рецепт. Ми пропонуємо вам найбільш традиційний для України рецепт куті з пшениці.
Складові
пшениця – 2 ст. вода – 3 л. мак – 1 ст.
родзинки – 1 ст.
волоські горіхи – 1 ст.
мед – 100 г
Приготування
Крупу промийте та замочіть у теплій воді на ніч. Вранці воду злийте та налийте свіжої (3 л). Варіть пшеницю до м’якості, часто помішуючи, щоб не пригоріла близько 2 годин, при необхідності доливайте воду.
Мак залийте окропом і дайте настоятися, потім ретельно перетріть його до утворення білого молочка, макогоном в макітрі, як це робили наші предки, або ручним блендером, як просунуті господині. Можна спочатку подрібнити сухий мак у кавомолці, а потім запарити.
Родзинки промийте і залийте теплою (не гарячою) водою і дайте набрякнути. На додаток до родзинок або замість нього можна використовувати будь-які інші сухофрукти.
Горіхи подрібніть ножем або на тертці за власним бажанням.
У готову пшеницю додайте мак, родзинки, горіхи та мед. Все ретельно перемішайте і подавайте на стіл теплою чи холодною.
Імбирні пряники стали традиційним частуванням на Різдво та Новий Рік. Вирізати фігурки і прикрашати готові пряники можна з дітьми, що перетворить їхнє приготування на веселе сімейне проведення часу.
Новий рік – найкращий час для кулінарної творчості! Готові пряники стануть чудовим подарунком друзям та рідним, прикрасою для ялинки, смачним доповненням до чаю чи глінтвейну.
Складові
для тіста
цукор – 125 г борошно – 500 г
мед – 250 г вершкове масло – 100 г яйця – 1 шт.
какао-порошок – 10 г коріандр – 3 ч. л.
кориця – 1 ч. л.
імбир мелений – 2 ч. л.
гвоздика мелена – 1 ч. л.
розпушувач – 10 г
сіль – 1 щіпка
для глазурі
цукрова пудра – 100 г
лимонний свіжовичавлений сік – 40 мл.
Приготування
Масло, мед, яйце збиваємо з цукром в однорідну масу.
Окремо добре перемішуємо сухі інгредієнти: борошно, спеції, какао, сіль, розпушувач.
З’єднуємо все разом та замішуємо м’яке тісто, залишаємо в холодильнику на 30 хв.
Готове тісто розгортаємо і вирізаємо пряники фігурними формами. Випікаємо пряники імбирні 10-15 хв при 200 °С. Деко необхідно змастити олією або застелити пергаментним папером.
Коли пряники охолонуть їх саме час прикрасити цукровою глазур’ю.
Для глазурі змішуємо цукрову пудру з лимонним соком, за бажанням додаємо барвники.
Поміщаємо глазур у целофановий пакетик, обрізаємо куточок і розписуємо імбирні пряники. Можна на ще мокру глазур посипати зверху кольоровим цукровим кондитерським посипками. Коли глазур застигне – частування готове.
Як альтернатива магазинним солодким газировкам пропонуємо приготувати освіжаючий напій із натуральних компонентів, який сподобається дорослим та дітям. На смак він схожий на ягідний морс, смачний і корисний, чудово тонізує.
Складові
фіолетовий базилік – 4-6 гілочок;
зелений базилік – 1-2 гілочки;
лимон – 1-2 шт;
мед – 3-4 ст.л.;
вода – 2 л.
Приготування
Поставте воду на вогонь, коли вона закипить, опустіть у неї свіжий базилік, вимкніть вогонь і накрийте кришкою.
Остудіть воду до 60 ° С (у більш гарячій воді натуральний мед втрачає свої корисні властивості). Додайте порізаний лимон разом із цедрою та мед. Добре перемішайте і дайте напою настоятися до повного остигання.
Охолоджений напій можна процідити.
Подавати охолодженим.
Гарячий глінтвейн наповнить будинок пряним ароматом, створить атмосферу тепла та затишку. Це саме те, що потрібно після зимової прогулянки на свіжому повітрі, щоб зігрітися та розслабитись. Наш глінтвейн безалкогольний, тому його можна пити всією родиною.
Складові
яблучний сік – 0,5 л; виноградний сік – 1 л; яблука – 2 шт; апельсин – 1 шт;
мед – 2-3 ст.л.;
коричні палички – 2 шт.;
гвоздика – 5-6 шт.
Приготування
Фрукти помийте, очистіть від шкірки і наріжте кубиками.
Два види соку вилийте в каструлю і поставте на вогонь, додавши шматочки фруктів.
Все прогрівайте на маленькому вогні 5-7 хв, напій не повинен закипіти.
У гарячий глінтвейн додайте корицю та гвоздику, томіть на вогні ще 5 хв.
Вимкніть вогонь і дайте постояти глінтвейну, щоб трохи охолонути і придбати насичений смак і аромат спецій.
Злийте напій в іншу ємність і додайте мед.
Розлийте по келихах.
Подавайте гарячим.
Це швидка і смачна закуска допоможе вам, якщо гості прийшли несподівано, і немає часу готувати щось ґрунтовне. Прекрасне доповнення до грибочків – свіжий хліб та ваш улюблений напій.
Складові
печериці великі
мед натуральний
сир горгонзола
оливкова олія
сіль та мелений чорний перець
прованські трави або будь-які інші на ваш смак
Приготування
Включаємо духовку та розігріваємо до 180 °С.
Гриби печериці миємо та чистимо, видаляємо ніжку.
Капелюшки викладаємо на лист, застелений папером для випічки.
У кожен капелюшок кладемо половину ложки меду і шматочок сиру горгонзола.
Зверху збризкуємо оливковою олією, солимо, перчимо, посипаємо ароматними травами для збагачення смаку.
Запікаємо в духовці 15-20 хв, щоб сир розплавився і злегка позолотився.
Перед подачею грибочки можна посипати свіжою зеленню.
Автор блога В моем активном ритме жизни, йога — способ найти баланс и внутреннюю гармонию, путь к тому, чтобы понять мир и свое место в нем. Мне нравится изучать йогу, делиться знаниями об этой древней практике, во всех ее проявлениях. Думаю, счастье должно идти от самого сердца, чтобы мы могли наполнять им мир вокруг.