Багато хто чув про так звані «суперпродукти» і навіть знає, що зазвичай включають до цього списку.
Інформація про те, що це, і навіщо – повно. Але зазвичай познайомитися з ними вже виникає бажання тільки у найсміливіших, тому що зазвичай статті та рейтинги про мега-корисність цих продуктів упускають важливий момент – з чим їх є і як правильно ввести в свій раціон, щоб це було не тільки корисно, але і зручно, і просто.
Зелені морські солоні «овочі» дуже позитивно впливають на функціонування організму. Вони відомі як найбагатше джерело йоду, який важко знайти у більшості інших продуктів, але він має важливе значення для функції щитовидної залози, яка регулює гормони. Крім того, водорості дуже низькокалорійні та сприяють поліпшенню обміну речовин.
Як вживати?
Якщо ви нічого не маєте проти салату морської капусти – можете приготувати вдома власний варіант із використанням інгредієнтів гарної якості та заправкою відомого вам складу. А одноклітинні морські водорості в порошку можна використовувати як складову салатної заправки або енергетичного коктейлю.
На нашому ринку – це відносно новий продукт, але насправді це дуже давній компонент раціону людини, який використовувався ще китайськими практиками як лікарський компонент. Протягом тисяч років ними лікували усі – від діабету до високого артеріального тиску. Повні потужних антиоксидантів, ягоди сприяють не тільки хорошому здоров’ю, а й прекрасному стану шкіри: у них багато астаксантину, антиоксиданту, який захищає шкіру від шкідливого впливу сонячних променів, та бета-каротину, що зменшує запалення та сприяє зростанню нових клітин шкіри.
Як вживати?
Пікантні за смаком і схожі за текстурою на родзинки, ягоди годжі добре поєднуються з йогуртом та вівсянкою, додають цікавих нот хлібу чи печінці. Можуть послужити хорошим перекушуванням у поєднанні з горіховим асорті, бути компонентом мюслі або граноли.
На сьогодні загальновідомими є факти про користь темного шоколаду для серця та судинної системи. Але головна зірка цього корисного для здоров’я ласощів – какао, насіння плоду, що росте на деревах. Переваги продукту пояснюються наявністю поліфенолів та флавоноїдів, антиоксидантів, які допомагають знизити кров’яний тиск та рівень холестерину та підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Містить багато магнію та заліза. Головне, щоб какао був добрим і сирим.
Як вживати?
Якщо прибрати молоко і цукор, які зазвичай додаються в шоколад, какао справді може бути досить гірким, але відсутність насолоди робить його більш універсальним у приготуванні. Він добре проявить себе в різних смузі, йогуртах або з вівсяними пластівцями. Звичайно, для приготування какао-напою чи випічки. Є багато десертів на основі сирого какао.
Крихітні насіння стали масово вживатися в їжу і додаватися в різні готові продукти недавно, але за минулі кілька років їх популярність різко зросла. На додаток до великого вмісту «здорових» жирів омега-3, насіння чиа може похвалитися великим відсотком клітковини (5 г на столову ложку), якої так не вистачає в сучасному раціоні.
Як вживати?
Чиа насіння добре поєднується з фруктовими коктейлями, служить посипанням для салатів, входять до багатьох видів випічки. Можна з них зробити повноцінний сніданок: з вечора змішайте 1/4 склянки насіння з 1 склянкою молока та підсолоджувачем на ваш вибір, залиште в холодильнику в контейнері на ніч. Як приправи до страви використовуйте корицю, ваніль, арахісове масло, ягоди, банани, пюре гарбуза, тертий кокосовий горіх – можливості безмежні.
Це “насіння” (насправді крихітні фрукти!) – Чудове вегетаріанське джерело білка. Вони дуже високий вміст омега-3 жирних кислот, які дуже важливі для здоров’я серця, допомагають знизити кров’яний тиск і рівень холестерину, покращують функцію мозку і допомагають зміцнити імунну систему (актуально під час сезону застуди та грипу!). Магній, калій, залізо та клітковина роблять їх просто ідеальним енергетичним паливом.
Як вживати?
Насіння конопель має м’який, горіховий аромат і смак, тому сфера застосування досить широка – у пудинг, йогурт, пюре, супи.
У 2013 році зарахування квіноа до списку суперфудів і зростання її популярності часто викликали глузування, але через кілька років продукт не тільки не втрачає популярності, а навпаки.
Крихітні зерна розхвалені за високий вміст білка (всі дев’ять незамінних амінокислот), а також безглютеновий продукт, що робить його безпечним вибором для тих, у кого непереносимість глютена.
Як вживати?
Подивіться на продукт, як на крупу, та замініть звичні вам крупи на квіноа в деяких повсякденних рецептах. Готується дуже просто: варити збіжжя у воді у співвідношенні 1 до 2 на повільному вогні протягом 10-15 хвилин. Все, у вас готовий гарнір для курки чи риби, основа для вегетеріанських пловів та страв з тушкованими/обсмаженими овочами, салатів.
Автор блога В моем активном ритме жизни, йога — способ найти баланс и внутреннюю гармонию, путь к тому, чтобы понять мир и свое место в нем. Мне нравится изучать йогу, делиться знаниями об этой древней практике, во всех ее проявлениях. Думаю, счастье должно идти от самого сердца, чтобы мы могли наполнять им мир вокруг.