fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Страви з бобів насичують краще за м’ясо?

20.12.2016

bobovyyeЗгідно з даними дослідження Департаменту з харчування та спорту Копенгагенського університету, харчування на основі бобових культур (квасоля, горох) більше насичує, ніж страви на основі червоних сортів м’яса (свинини, яловичини та телятини). Результати показують, дотримуючись такого харчування, також можна знизити вагу.

Численні сучасні дієтичні рекомендації заохочують високе споживання білка, з метою зниження ваги та запобігання віковій втраті м’язової маси. Крім того, рекомендується вживати більше білка на рослинній основі з бобових, а також менше тваринного білка з м’яса, тому що виробництво м’яса є значно більшим тягарем на кліматичні умови планети, ніж вирощування овочів.

До цих пір було мало відомо про те, як бобові, втамовують голод у порівнянні з м’ясом, і про вплив овочів та їх можливості знижувати та підтримувати вагу.

Рослинна високобілкова їжа дає більше відчуття ситості та допомагає знизити вагу

Недавнє дослідження показало, що багата на білки їжа на основі бобових дає більше відчуття ситості учасникам дослідження, ніж високобілкові страви з телятини та свинини. У дослідженні брали участь 43 молоді люди, їм було подано три різні страви, в яких котлети, що складаються з бобових або м’яса, були одним з ключових елементів. Вивчення показало: коли учасники їли багату на білок рослинну їжу (квасолю, горох), то споживали на 12% менше калорій у наступний прийом їжі, ніж, коли їли м’ясні страви.

“Багата білком їжа, що складається з бобових культур, містить значно більше клітковини, ніж страви з м’яса, що, ймовірно, і сприяло збільшенню почуття ситості”, за словами головного дослідника, професора Енн Рабен Департаменту харчування та спорту Копенгагенського університету.

«Це дещо суперечить думці, що склалася, що треба споживати велику кількість білка, оскільки він більше збільшує почуття ситості. Тепер, можна говорити про те, що з’їдаючи продукти багаті на клітковину, але з меншою кількістю білка, можна досягти тих же відчуттів насичення. Хоча багато досліджень вимагають більш повних доказів, вже можна сказати, що страви на рослинній основі, особливо на основі бобових, можуть служити основою довгострокового меню для зниження ваги та стійкої звички харчування», робить висновки професор Рабен.

Результати дослідження опубліковані у науковому журналі Food & Nutrition у статті: Харчування на основі джерел рослинного білка (квасоля та горох) насичують більше, ніж страви на основі тваринного білка (телятина та свинина) – рандомізоване перехресне вивчення продуктів харчування.

За матеріалами: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161209100227.htm