fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Чим відрізняється органічна соя від генномодифікованої?

05.07.2016

Дослідження, опубліковане в науковому журналі Food Chemistry, було спрямоване на вимірювання та порівняння вмісту поживних речовин та побічних хімічних залишків, у тому числі гербіцидів та пестицидів, у 31 партії сої, що поставляється з Айови, США.

soja1

Зразки були згруповані у три категорії:

1. Генетично модифікована, гліфосат-толерантна соя (ГМ-соя);

2. Немодифікована соя, отримана за допомогою звичайного «хімічного» режиму вирощування;

3. Немодифікована соя, одержана з використанням органічного режиму вирощування.

Не дивно, що зразки ГМ-сої містили високі залишки гліфосату та АМРА, який є продуктом розпаду гербіциду.

Це передбачає негативні наслідки для здоров’я, тому що дедалі більше досліджень доводять наявність зв’язку активного інгредієнта гліфосату з репродуктивними розладами, ендокринними порушеннями та загальним токсичним впливом на органи.

Соєві партії органічних та звичайних злаків не містять цих залишків.

Органічні соєві боби показали найбільш здоровий харчовий профіль із вищим вмістом цукрів, таких як глюкоза, фруктоза, сахароза та мальтоза. Також загалом в органічній сої набагато більше білка та цинку, але менше клітковини, ніж у генномодифікованій та обробленій хімікатами. Крім того, органічні соєві боби містять менше насичених жирів та омега-6 жирних кислот, ніж інші зразки.

ГМО та органік – очевидно не «еквівалентні»

Дослідники використовували 35 різних змінних, що враховують поживну та елементарну складові для характеристики кожного зразка.

Виходячи з отриманих результатів, можна стверджувати, що генномодифікована, звичайна та органічна соя демонструють значні відмінності в композиційних характеристиках. Тобто виразно помилково стверджувати, що ГМ і не схильні до модифікації культури «по суті еквівалентні».

sojaСаме ця фікція дозволила ГМ-культур легко пройти через системи регулювання на ринку США.

Генномодифіковані рослини не були скрупульозно протестовані: за висновком FDA (US Food and Drug Administration, американська Федеральна служба контролю харчових продуктів і медикаментів) ГМ-соя не більш шкідлива, ніж звичайна, такий висновок заснований на їх композиційній схожості.

Шкідливий союз пестицидів та ГМО

Це дослідження також наголосило на тісному взаємозв’язку між ГМ-культурами і пестицидами.

Хоча вони часто позиціонуються як екологічно чистий варіант для фермерів, це дослідження показує, що ГМ-соя має високі рівні гліфосату та АМРА залишків.

Вчені, які брали участь у вимірах, стверджують, що «зміст пестицидів має бути обов’язковою частиною композиційного аналізу стійких до гербіцидів ГМ рослин з самого початку».

«Відсутність даних про залишки пестицидів у головних сільськогосподарських культурах – це серйозна прогалина у знаннях про потенційні наслідки для здоров’я людини та тварин».