fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Інулін: цукрова клітковина

16.06.2016

Що ж це за речовина? Інулін є вуглеводом, що належить до класу сполук, відомих як фруктани, і близький родич фрукто-олігосахаридів. Хоча це не одне й те саме, вони часто вважаються взаємозамінними. Все це крохмалі (вуглеводи), лише різні за структурою. Так як інулін не всмоктується із шлунково-кишкового тракту, його прийнято відносити до волокон (клітковини). Це розчинне волокно, на відміну від целюлози, яка розчиняється. Інулін також має трохи солодкуватий смак і дуже низький глікемічний індекс, що робить його придатним для діабетиків.

inulinІноді цей продукт навіть може претендувати на використання як замінник цукру.
Міститься ця речовина переважно у коренеплодах. Крихітні кількості виявлені в цибулі та часнику, у той час як набагато більше його в крохмалистих коренях, наприклад, у цикорії та топінамбурі, хоча вміст інуліну в цих рослинах може змінюватись в залежності від сезону та часу збору врожаю. Зберігання також впливає на вміст вуглеводів, тому в різних умовах один і той же корінь може бути як багатим інуліном, так і бідним.

Оскільки інулін не перетравлюється у верхніх відділах шлунково-кишкового тракту, він досягає товстої кишки недоторканим, де ферментується бактеріями. Інулін цінується як речовина, яка сприяє зростанню корисних бактерій у кишечнику, тобто вважається добрим пребіотиком. Пребіотики за визначенням – це неперетравні харчові інгредієнти, які благотворно впливають на здоров’я травного тракту шляхом вибіркової стимуляції росту та/або активності одного або обмеженої кількості видів бактерій у товстій кишці.

Корисні властивості інуліну:

Інулін подається як пребіотик і входить до складу дуже багатьох продуктів, особливо молочних. Оскільки він проходить через товсту кишку практично в незмінному стані, по суті, інулін служить як добрива для бактерій у товстій кишці.

Деякі види бактерій Lactobacillus, особливо біфідобактерії, в ході досліджень показали явний інтерес до переробки інуліну. З цієї причини він позиціонується як добавка, що сприяє розмноженню хороших бактерій в кишечнику.

Біфідобактерії перетравлюють інулін з отриманням коротколанцюгових жирних кислот, таких як оцтова, пропіонова та олійна кислоти. Перші дві жирні кислоти можуть бути використані в печінці для виробництва енергії, в той час як олійна кислота сприяє захисту кишечника від ракових захворювань.
Дослідження продемонстрували, що додаткове введення до раціону добровольців інуліну змінює склад флори кишечника на користь хороших біфідобактерій. Інші дослідження показують, що лактобактерії, біфідобактерії та інші непатогенні бактерії створюють середовище, в якому патогенні бактерії інгібуються через зміну рН середовища та збільшення в ній концентрації сполук, які є токсичними для небажаних бактерій.

Інші дослідження показують, що олігосахариди, що не перетравлюються, можуть збільшити засвоюваність декількох мінералів (кальцію, магнію, в деяких випадках фосфору) і мікроелементів (в основному міді, заліза, цинку).