fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Кому кава шкідлива та в якій кількості?

05.01.2017

Кава часто вважається шкідливим напоєм, але так можна сказати про будь-який продукт, який використовується неправильно. Можливо, ви здивуєтеся, дізнавшись, що кава має багато лікарських ефектів, адже останні дослідження показують, що помірне вживання кави підвищує захист від цукрового діабету 2 типу, хвороби Паркінсона, раку печінки, цирозу печінки та серцево-судинних захворювань.

kofe-polzaАюрведичний тип, якому найбільше підходить кава як продукт – це, безперечно, Капха. Кава за своєю природою гірка, вона осушує та окислює. Сухість і гіркота — якості, що роблять його корисним для людей Капхі, які спокійно можуть випити чашечку вранці, або навіть протягом дня.

Гіркота і сухість зменшують тяжкість Капхи і можуть допомогти прибрати розумову та фізичну млявість.

Кава — це природний стимулятор, який може бути корисним у боротьбі з повільністю та небажанням займатися спортом або розпочинати нові справи, що вимагають багато енергії. Капхі, швидше за все, лише отримають необхідний бонус від кави до тренування.

Вата-доші потрібно триматися подалі від кави. Не тільки через кофеїн, який жорстко втручається в нестійкий перебіг енергії та роботу крихкої надниркової системи, а також через гіркоту та виведення води, що виводить Вату з рівноваги.

Для людей цього типу кава несе гіперактивність, занепокоєння, раптові сплески енергії, а потім раптові занепади сил, вигоряння і проблеми із засипанням. Кава в цьому випадку є фактором стресу для тіла та розуму.

Пітта слід пити каву у помірних кількостях та не зловживати. Окислювальна властивість кави може нашкодити типу Пітта та викликати симптоми загострення характерних хвороб: запальні процеси, підвищений рівень рН крові, виразкову хворобу шлунка, печію, гіпертонію, підвищену збудливість, нервовий стрес.

Якщо вам важко відмовитися від кави, можливо, і не потрібно цього робити, але поставитися до питання споживання уважніше, виходячи з особливостей переважаючої доші, піде лише на користь співіснування зі своїми звичками.

Для багатьох людей з домінуючою або розбалансованою Вата-доші краще просто уникати кави, але для всіх, хто отримує насолоду і навіть користь від помірного споживання популярного напою, будуть актуальні кілька аюрведичних рекомендацій:

1. Додайте спеції: наприклад, просте додавання подрібненого насіння кардамону створює дивовижний збалансований смак кави та знижує Вату. Ви також можете додати інші спеції та надати напою за їх допомогою певні властивості (корицю, фенхель та гвоздику).

2. Додайте гаряче молоко: важке і щільне молоко впливає заспокійливо або заземляюче на Вата дошу. Його солодкий присмак знижує гіркоту кави та має помірний седативний ефект завдяки вмісту мелатоніну та триптофану. Молоко обов’язково має бути підігрітим, щоб допомогти травленню).

polza-ot-kofe3. У правильний час: згідно з Аюрведою, різні доші можуть домінувати в одній людині в різний час дня та року. Протягом дня вибирайте час активності Капхи (6-10.00 ранку), щоб отримати максимум вигоди від стимулюючих переваг кави. Під час активації Пітта (10-14.00) вживання кави загрожує перезбудженням. А під час панування Вати (14-18.00) обтяжуючі ефекти кави виражаються ще сильніше.

Сезонно, початок зими (листопад – грудень) та весни (березень-квітень) є найбезпечнішими сезонами для любителів ароматного напою, оскільки це час переважання Капхі. Не можна зловживати ним протягом літа (травень-серпень) та восени (вересень-жовтень), оскільки Пітта легко перегрівається. Наприкінці зими (січень-лютий) Вата «загострюється», тому вживання кави слід скоротити на максимум.

4. Не перестарайтеся: кава раджасічна за своєю природою і може викликати гіперактивність – як фізичну, так і психічну. Він також має виражену зігрівальну та стимулюючу дію, тому не слід випивати більше 1-2 чашок на день.

5. Якість над кількістю: вибирайте тільки найкращу каву з доступних: віддавайте перевагу органічним, свіжомеленим зернам оптимального прожарювання. Справді, сучасні аюрведичні практики рекомендують пити лише органічну каву. Чому? Оскільки звичайна кава може містити залишки пестицидів, які можуть утворювати токсини та неперетравлювані залишки в організмі, які згідно з Аюрведою є живильним середовищем для захворювань.

У магазині yogamarket ви знайдете чудову каву, яка відповідає найвищим вимогам смаку, аромату та якості.