fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Легкі та швидкі рецепти з кіноа

20.07.2018

Кіноа натуральна – псевдозернова культура з дрібними світло-бежевими (червоними, коричневими) зернами круглої форми. Використовується як один із основних продуктів харчування в Південній Америці ще з часів інків. Його смак нагадує рис із ледь помітним горіховим присмаком. Містить безліч білка, амінокислоти, рослинних жирів, клітковини, вітамінів (особливо групи В), вуглеводів і мінералів (Fe, P). Абсолютно не містить глютену (клейковини).

У сучасному світі ця рослина цінується в багатьох країнах як дієтична і чудово себе проявляє в раціоні вегетаріанців та шанувальників здорового харчування. Кіноа застосовується як варена крупа у вигляді каші, для плову та інших гарнірів, а також її пророщують, додаючи в салати. З зерен мелять борошно для випічки, а в суміші з сухофруктами з неї виходить чудовий сніданок.

Грецький салат з кіноа

Все, що вам подобається в середземноморському салаті: солона фета, ніжна м’якоть оливок, соковиті помідори та хрусткі огірки, але оригінальніше завдяки додаванню рисової лободи.

Складові

6 ст. л. оливкової олії холодного віджиму

1 середня цибулина, дрібно нарізана

2 зубчики часнику, подрібнених (1 ст. л.)

морська сіль та свіжий мелений перець (за смаком)

1 склянка промитої кілька разів кіноа

2 чашки (340 г) розрізаних навпіл помідорів чері

1 перець, розрізаний на шматочки 1 см (1 склянка)

4 міні-огірки, очищені, наполовину та розрізані на шматочки 1 см (1 1/2 чашки)

1/2 чашки розрізаних оливок сорту каламату

2 столові ложки червоно-винного оцту

170 г фети, великі шматочки

свіже листя петрушки, м’яти, крупно нарізані

пеперончіно, для прикраси

Приготування

Нагрійте 2 столові ложки оливкової олії у сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю та часник; приправте сіллю та перцем. Обсмажуйте, іноді помішуючи до напівпрозорості цибулі, від 3 до 4 хвилин. Перекладіть суміш у велику каструлю, додайте кіноа, пів чайної ложки солі, півтори склянки води. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і варіть до википання води, поки кіноа не стане ніжною близько 14 хвилин.

Зніміть із вогню, залиште на 10 хвилин. Після розпушіть вилкою, дайте охолодитися до кімнатної температури близько 15 хвилин. З’єднайте помідори, перець, огірки, оливки, оцет і оливкову олію, що залишилося, приправте сіллю і перцем. Для подачі, насипте кіноа на тарілку, зверху викладіть приготовлену суміш, трави та пеперончіно.

greek_salad

Грецький салат з кіноа

Запіканка з брокколі з кіноа

Запіканка з броколі приготовлена з обсмаженого свіжого броколі, сиру чеддер, м’якої кіноа та чарівних часникових хлібних крихт. Цю корисну страву легко приготувати і на смак вона просто чудова!

Складові

2 чашки овочевого бульйону або води

1 склянку кіноа (будь-який колір), промити під проточною водою в ситі протягом хвилини і осушити

500 г суцвіть броколі

2 ст. л. оливкової олії

¾ ч. л. солі

свіжомелений чорний перець

ч. л. червоного перцю

2 ½ чашки свіжого тертого сиру чеддер

1 чашка знежиреного молока (коров’яче молоко – краще, але несолодке мигдальне молоко теж підійде)

½ ст. л. оливкової олії

1 зубчик часнику, пресований або подрібнений

1 скибочка хліба з цільнозернового борошна

Приготування

  1. Розігрійте духовку до 180⁰С. Застеліть форму для випікання листом пергаментного паперу для легкого чищення.
  2. Для приготування кіно: доведіть овочевий бульйон або воду до кипіння. Додайте кіноа, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть, не накриваючи кришкою, протягом 17-20 хвилин або доти, доки не википить вся вода. Накрийте кришкою та залиште набухати протягом 10 хвилин.
  3. Щоб підсмажити броколі, покладіть суцвіття на підготовлену форму для випікання і збризкайте її 2 столовими ложками оливкової олії. Посипте сіллю та розподіліть овочі в один шар. Випікайте близько 20 хвилин, поки брокколі не стане м’якою і не почне карамелізуватися по краях.
  4. Щоб зробити панірувальні сухарі: поріжте шматок хліба на невеликі шматочки і киньте їх у кухонний комбайн або блендер і перетворите їх на крихти. У невеликій каструлі на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Додайте часник і готуйте лише до появи аромату, часто помішуючи. Додайте хлібні крихти і готуйте 2-3 хвилини, поки вони злегка не обсмажаться і не стануть хрусткими. Відкладіть убік, щоб вони охолонули.
  5. Зменшіть температуру духовки до 170 градусів. Додайте сіль, чорний і червоний перець в ємність з|із| кіноа і перемішайте. Відкладіть ¾ чашки сиру на потім, потім додайте частину сиру, що залишилася, в миску. Влийте молоко і перемішайте, поки сир та молоко не будуть рівномірно розподілені.
  6. Налийте кіноа з молоком у форму для випічки і зверху розкладіть смажену броколі. Перемішуйте до тих пір, поки брокколі не буде рівномірно змішана з кіноа. Посипте поверхню сиром, потім зверху панірувальні сухарі.
  7. Поставте, не накриваючи, в духовку на 25 хвилин, поки зверху не утворюється золотиста скоринка. Дайте охолонути протягом 10 хвилин перед подачею на стіл.
quinoa_casserole

Запіканка з брокколі з кіноа

Ніжне парфе з полуницею, ківі та кіноа

Складові

2 чашки (480 мл) простого грецького йогурту (але ви можете використати будь-який вид, який вам подобається) 1 ст. л. меду, дрібно натерта цедра з 1/2 лайма

1 склянка (185 г) приготовленого кіноа, охолодженого 8 великих ягід полуниці, нарізані кубиками 2 ківі, очищені та нарізані кубиками

Приготування

У маленькій мисці змішайте йогурт, мед та цедру. Підготуйте 4 невеликі склянки (на 180 мл). Покладіть по 2 столові ложки кіноа на дно склянки.

Покладіть по 2 столові ложки кіноа на дно склянки. Додайте 1/4 склянки (60 мл) йогурту, а потім близько 2 столових ложок кубиків полуниці та ківі. Повторіть шари в кожній склянці і додайте будь-які інші фрукти зверху на ваш смак. Негайно подавайте!

quinoa_parfait

Парфе з полуницею, ківі та кіноа