fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Корисний екзотичний продукт урізноманітнить харчування

18.10.2016

Заморські крупи – у звичні страви

Кіноа, вона ж лобода, квіноа, рисова лобода або лобода кіно була основним продуктом харчування для американських індіанців, що живуть у високогірних районах Анд.

Цей продукт займав почесне місце у харчуванні мешканців гір, тому що кіноа – одна з небагатьох культур, які можна було вирощувати на висоті понад 3000м над рівнем моря. Лебеда витримує сильні морози, пекуче сонце та нестачу вологи – суворі кліматичні умови Анд.

Red QuinoaАле крім цього, кіноа отримала визнання завдяки своїм чудовим поживним якостям. Інки прозвали її “матір’ю всіх зерен”, вважали подарунком богів і поклонялися їй. Вирощування, збирання врожаю та вживання лободи в їжу було пов’язано з багатьма традиціями та обрядами.

Вчені називають квиноа «псевдозерним» — насправді, це не містять глютена насіння рослини, які в кулінарії застосовуються як крупа. Лебеда є хорошим джерелом цінних харчових волокон і прекрасним білковим доповненням до будь-якої дієти веганів, вегетаріанців, або тих, хто виключає з харчування продукти, що містять глютен.

Квіноа має незвичайний горіховий смак та підходить для приготування цікавих пловів, салатів або супів. На відміну від багатьох круп, лобода готується набагато швидше, тому ви можете спробувати застосовувати її у своїх улюблених рецептах – можливо, вона стане вашим крупним фаворитом.

У більшості рецептів кіноа з успіхом може замінити білий рис або кускус. Використовуйте її для каші на сніданок або додайте сире насіння в хліб для чудового хрускоту. Чому б не спробувати щось нове замість традиційних салатів, що набридли? Наступного разу запропонуйте своїм гостям скуштувати ситний та смачний салат із лободи та попросіть вгадати головний компонент – гарна їжа та настрій за столом будуть забезпечені. А для сімейного обіду чудовою альтернативою звичному круп’яному супу може стати суп із кіноа. Як би ви не приготували лободу, вона у будь-якому вигляді здатна урізноманітнити ваше повсякденне та святкове меню.

“Освоювати” кіноа ви можете почати з простих рецептів з невеликої кількості доступних складових. Наприклад, часто лободу готують із тушкованими овочами.

kvinoa-s-hribamiСпробуйте такий варіант з грибами:
Продукти:
квіноа – 0,2 кг
1 солодкий перець приблизно 6 середніх печериць 1 жменю зеленого горошку оливкова олія маленький пучок петрушки сіль, спеції — за смаком.

Приготування:
Попередньо промивши холодною водою, відварити кіно до готовності (приблизно 15-20 хвилин). Співвідношення крупи та води для варіння – 1 до 2-х. Злити зайву воду та зберігати отриману кашу теплою.

Нарізати перець та гриби. У великій сковороді добре розігріти оливкову олію, обсмажити печериці з солодким перцем 5-7 хвилин, після чого додати туди горошок і протушкувати ще пару хвилин.

До обсмажених овочів перекласти теплу кашу, приправити петрушкою та спеціями до смаку.

Квіноа чудово поєднується практично з будь-якими овочами, тофу, м’ясом та рибою, що дає велике простір для фантазії кулінарів.