fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Насіння чіа: користь для здоров’я

25.07.2018


Товари інтернет-магазину: килимки для йоги


Що це?

Насіння чіа – висушене насіння рослини сімейства губоцвітих – шавлії іспанської, які мають приємний горіховий смак. Крихітні зернятка стали масово вживатися в їжу і додаватися в різні готові продукти недавно, але в минулі кілька років їх популярність різко зросла.

Користь

Чіа заслужено вважається суперпродуктом. Серед переваг – великий вміст білка, омега-3, відмінний набір амінокислот (в т.ч. 9 основних).

За це його дуже люблять вегетаріанці, як замінник у раціоні м’яса та риби. Крім великого вмісту «здорових» жирів Омега-3, зерна можуть похвалитися великим відсотком клітковини (5 г на столову ложку), якої так не вистачає в сучасному раціоні.

Значення ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – показник антиоксидантної активності, кількість антиоксидантних речовин на 100 г продукту) вражає: чорний сорт – 9800, білий сорт – 7000.

Містить у 5 разів більше кальцію, аніж молоко, що робить його ідеальною їжею для тих, хто не переносить лактозу або для веганів. Насіння має більше антиоксидантів, ніж чорниця, втричі багатше залізом, ніж шпинат, містить у два рази більше клітковини, ніж овес.

Крім того, щоб забезпечити організму багато енергії, його споживання збільшує м’язову силу і витривалість, сприяє втраті ваги, втамовує голод і знижує рівень цукру в крові.

Даний продукт також називають природним антибіотиком, і він має прекрасні терапевтичні характеристики, завдяки чому він здатний знижувати рівень холестерину і цукру в організмі, покращувати стан серцево-судинної та нервової систем, має профілактичний вплив при хворобі Альцгеймера, онкології та склерозі, судомах і прост загоює рани.

Дуже радять вживати спортсменам, оскільки сприяють зміцненню кісткової тканини та прискореної регенерації шкірних покривів. Дозволяють швидко відчути насичення – це корисно для людей, які дотримуються дієти та борються з ожирінням.

Завдяки властивості поглинати воду в 10-12 разів більше за свою вагу, зерна можна використовувати як засіб для гідратації, у тому числі для спортсменів перед тривалою фізичною активністю. Організм поступово звільнятиме воду з набряклих зерен, що запобігатиме зневодненню.

chia

Як приймати?

При вживанні в помірних кількостях шавлія іспанська принесе користь здоров’ю. Щоб уникнути негативних побічних ефектів, починайте з 28 г щодня, оцініть свій стан, перш ніж збільшувати споживання.

Протипоказання

Високе споживання клітковини може бути пов’язане з негативними симптомами, такими як біль та здуття живота, газоутворення. Людям із запальними захворюваннями кишечника необхідно обмежити споживання клітковини під час загострення.

Насіння здатне поглинати в 10-12 разів більше за свою вагу рідини. Їх НЕ МОЖНА вживати в сухому вигляді, просто запиваючи водою. Якщо вони не просякнуті, перш ніж їх з’їсти, вони можуть розширитися і викликати блокування, збільшуючи ризик задухи. При проблемах із ковтанням вживайте препарат з особливою обережністю.

Можуть знизити рівень цукру в крові та кров’яний тиск. Людям, які приймають препарати від високого кров’яного тиску або діабету, варто включати продукт до раціону з обережністю.

Деякі люди мають алергію на іспанську шавлію, у них можуть виникнути такі симптоми, як шлунково-кишкові розлади, свербіж, кропив’янка чи набряк. Якщо у вас алергія на гірчицю, ви схильні до ризику.

Як вживати?

Іспанська шавлія добре поєднується з фруктовими коктейлями, служить посипанням для салатів, входять до багатьох видів випічки. Можна з них зробити повноцінний сніданок: з вечора змішайте 1/4 склянки насіння з 1 склянкою молока та підсолоджувачем на ваш вибір, залиште в холодильнику в контейнері на ніч. Як приправи до страви використовуйте корицю, ваніль, арахісове масло, ягоди, банани, пюре гарбуза, тертий кокосовий горіх — можливості безмежні.

Рецепт десерту

Чіа Пудінг з чорницею та мигдалем

Складові

2 склянки несолодкого мигдального молока

1 склянка (розділена, 3/4 та 1/4) свіжої або замороженої чорниці

1/2 склянки насіння чиа

2 ст. л. меду (за бажанням)

1/2 ч. л. меленої кориці

1/2 ч. л. екстракту ванілі

1/4 склянки покришеного мигдалю або мигдальні пластівці

Приготування

1. Змішайте 2 ст. мигдального молока та 3/4 ст. чорниці у блендері. Вилийте в миску чи скляну банку.

2. З’єднайте chia, мед, корицю, екстракт ванілі. (Або просто закрийте і струсіть, якщо використовуєте банку.) Дайте настоятися протягом 10 хвилин, потім знову перемішайте, щоб не було грудочок.

3. Охолодіть протягом 2 годин або залиште на ніч.

4. Перед вживанням перемішайте. Зверху покладіть підсмажений мигдаль та решту чорниць.

Будьте здорові!

chia_pudding

Чіа Пудінг з чорницею та мигдалем