fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

Спельта – продукт для тих, хто дбає про своє здоров’я!

13.07.2020

Спельта – Triticum spelt – трав’яниста рослина властива середземноморському району Південно-Західної Азії, вважається прабатьком пшениці.

Один з видів її численних сортів, але краще перетравлюється, водорозчинний і генетично чистий продукт. Цей вид зерна забезпечує організм цінними вуглеводами, білками, вітамінами, мінералами та іншими поживними речовинами.

Рослина характеризується більш високою кількістю харчових волокон, міді, тіаміну, ніацину, марганцю, вітамінів Е, В, В3, В2 та фосфору. У ній менше антинутрієнта фітинової кислоти, яка знижує засвоєння заліза та цинку.

Завдяки добрій розчинності у воді, у кишечнику швидше всмоктуються корисні речовини при мінімальних енерговитратах на переробку такої ж кількості їжі.

Продукт багатий на білки, вуглеводи та амінокислоту лізин.

Важливо відзначити, що сучасні хлібні культури піддавалися штучній модифікації, щоб покращити смакові якості виробів, а спельта і зараз вирощується у первозданному вигляді.

Користь

Вітамін В, що міститься в спельті, необхідний для перетворення вуглеводів на енергію, зменшує занепокоєння та стрес.

Це відмінне джерело заліза – компонента гемоглобіну. Цей білок міститься в еритроцитах, які допомагають переносити багату киснем кров із легень у різні частини тіла. Саме Fe відповідає за захоплення кисню та транспортування вуглекислого газу для утилізації.

У складі культури: цинк, селен, фосфор, магній, кальцій та мідь – всі разом вони потрібні для підтримки здоров’я кісток. Вони зміцнюють кісткову тканину, запобігають остеопорозу та переломам.

Ніацин підтримує працездатність організму, взаємодіє з наднирковими залозами, які виробляють статеві гормони.

Марганець — життєво важливий мікроелемент, який сприяє засвоєнню поживних речовин, розвитку кісток та захищає імунну систему.

Рибофлавін допомагає лікувати мігрені, відіграє незамінну роль перетворення їжі в енергію для виробництва антиоксидантів.

Полба — багате джерело харчових волокон (10 г на 100 г)!

Споживання продукту – ефективний спосіб зменшити запор та діарею, а також інші проблеми із травленням, такі як здуття живота, гази. Дослідження підтвердили, що клітковина може знизити ризик дивертикулярної хвороби, яка вражає товсту кишку.

Їжа, що містить целюлозу, може допомогти людині досягти або підтримувати здорову вагу, адже довше зберігає насиченість. Дослідження показують, що навіть збільшення її споживання до 30 г на день можуть допомогти у схудненні.

Розчинна клітковина цієї злакової культури врівноважує рівень холестерину, надлишок якого спричиняє накопичення бляшок в артеріях, що є причиною серцевого нападу та інсульту.

Китайські вчені у 2015 році довели, що більше вживання харчових волокон може підвищити рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПЗЩ). У людей, які їли цільно зернові продукти, ризик серцево-судинних захворювань був на 21% нижчим, знизилася також загроза інсульту.

Злак регулює кількість інсуліну та глюкози. Вивчення показали, що харчові волокна запобігають діабету 2 типу; підвищують тригліцериди та знижують інсулін та цукор у крові.

Завдяки дослідженню 2013 р. було доведено, що вживання в їжу як мінімум 2 порцій цільного зерна на день може знизити ризик розвитку діабету 2 типу, або допомогти людям із цим захворюванням впоратися з симптомами.

Запобіжні заходи

Спельта містить глютен, хоч і в малих дозах. Ті, хто не переносить цей білок, має чутливість до нього, повинні відмовитися від вживання рослини.

Як їсти?

Використовується для приготування хлібобулочних, макаронних виробів, круп, хліба та пластівців. Борошно, приготовлене зі спельти, сприяє кровообігу, зміцненню імунітету, нарощуванню м’язів, підтримує травлення та здоров’я кісток.

У Баварії та Бельгії з неї роблять пиво.

Спельта – гарна альтернатива картоплі та рису.

На нашому сайті представлений широкий асортимент продуктів зі спельти:

Отримуючи вузький за різноманітністю та якістю набір продуктів, наш організм відчуває дисбаланс цінних мікроелементів та вітамінів, що спричиняє негативні наслідки для здоров’я. Доповнити кількість необхідних речовин можна двома шляхами: фармакологічним – прийомом біологічних добавок та ліків для покращення самопочуття, або другий – розширення раціону харчування за рахунок традиційних, перевірених віками продуктів. Який варіант вибрати – вирішує кожен із нас.