fbpx
(073) 922 44 90
(050) 338 55 32
yogamarket2014@gmail.com
Працюємо: пн-пт 9:00-18:00
Вихідні: сб, нд
Корзина

10 суперфудів, що позитивно впливають на здоров’я

26.03.2018

Термін “суперфуд” використовується часто, але, як правило, має різний сенс для різних людей. Це не лікарські рослини та не панацея від усіх хвороб. Можна сказати, що це продукти, які мають високу поживну цінність, наприклад, багаті на білок, Омега-3, вітамін С.

Давайте розглянемо 10 найпоширеніших суперфудів з антиоксидантними властивостями, які доступні за ціною та їх легко купити у нашій країні. Вони всі рослинного походження і можуть вживатися у сирому вигляді.

У статті ми використовуємо значення ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – показник антиоксидантної активності (кількість антиоксидантних речовин на 100 г продукту).

Какао

kakao

 

Це можливо не найекзотичніший, але він один із найпотужніших! Значення ORAC сухого, несолодкого какао становить 55653 на 100 грамів. Це у 10 разів вище, ніж у чорниці. Вражає, чи не так?

Майте на увазі, що результати тестів ґрунтуються на чистому какао. Тому ми не говоримо зараз про користь шоколаду, цукерок, розчинного какао-порошку та інших не дуже корисних продуктів.

Найкраще споживати порошкоподібну форму або сирі какао-боби, хоч, звичайно, це не так солодко.

Індійський аґрус (амла)

amla

Багато хто чув про чарівні ягоди асаї, але мало кому відомо про амлу (індійський аґрус), адже в ньому вдвічі більше антиоксидантів. Причина – амла культивується у комерційних цілях лише Азії, переважно Індії. Але в Йога Маркеті ви можете купити чаванпраш – трав’яну суміш на основі амли. Вона сприяє зміцненню імунітету, покращенню травлення, роботи дихальної системи, допомагає вивести токсини та вільні радикали.

Цейлонська кориця

superfood-cinnamon

Якщо ви хочете вживати корицю не як ароматну спецію, а як харчову добавку для здоров’я, то зупиніть свій вибір на цейлонській кориці. Проста кориця (касія), яка і використовується найчастіше для випікання та приготування напоїв, має величезне значення ORAC – 131 420, але разом із антиоксидантами містить велику кількість кумарину, який токсично діє на печінку. Ризик пошкодження печінки виникає при дозі понад 2 г.

Цейлонська кориця містить кумарин у незначній кількості та не має побічних дій, як касія. Плюс, її смак дуже м’який, що дозволяє будь-якому додати чайну ложку спеції в улюблену ранкову кашу.

Горіхи пекан

superfood-pecan

Серед горіхів пекан має найвищий вміст антиоксидантів (значення ORAC – 17940).

Його склад багатий ненасиченими жирами, вітамінами групи В, Е, мікро- та макроелементами (залізо, мідь, цинк, магній, калій, фосфор та ін.)

Вплив на організм при регулярному вживанні: зниження рівня поганого холестерину, підвищення захисних сил організму, профілактика серцево-судинних захворювань та онкології.

А до недоліків можна віднести високу калорійність, але якщо їх вживати в помірній кількості, це не повинно стати проблемою.

Куркума

kurkuma

Це суперспеція з високим значенням ORAC – 127 068. Але це не єдина причина включити куркуму до свого меню. Куркумін – активний інгредієнт – сильний протизапальний засіб, незалежно від природи та місця запального процесу в організмі, натуральний антибіотик. У Азії куркуму активно використовують не тільки у кулінарії, а й у медицині, косметології. Вона покращує травлення, роботу печінки, розріджує кров та знижує тиск, ефективна при хворобах суглобів, ожирінні, атеросклерозі, цукровому діабеті.

Насіння Чіа

chia

Чіа заслужено вважається суперпродуктом. Серед переваг – великий вміст білка, омега-3, відмінний набір амінокислот (в т.ч. 9 основних). За це його дуже люблять вегетаріанці, як замінник у раціоні м’яса та риби.

Завдяки властивості поглинати воду в 27 разів більше за свою вагу, насіння чиа можна використовувати як засіб для гідратації, у тому числі для спортсменів перед тривалою фізичною активністю. Організм поступово звільнятиме воду з набряклого насіння, що запобігатиме зневодненню.

Значення ORAC для насіння чіа вражає: чорний сорт – 9800, білий сорт – 7000.

Лляне насіння

lyon

За своїми властивостями та впливом на організм насіння льону схоже на чіа, але це наш місцевий продукт, за цілющі властивості його цінували наші предки ще багато століть тому. Льон багатий Омега-3, амінокислотами, протеїном, клітковиною. За це його люблять прихильники здорового способу життя.

Завдяки ненасиченим жирним кислотам, вітамінам А та Е, антиоксидантам регулярне вживання насіння покращує стан шкіри, волосся, нігтів, зміцнює імунітет, служить профілактикою раку.

Це чудовий засіб для очищення організму, нормалізації обмінних процесів, схуднення. Покращує перистальтику кишечника, обволікаючи слизову оболонку, загоює пошкодження та виразки, має протизапальні, протигрибкові та протипаразитарні властивості.

Коноплі

konoplya

Насіння конопель, на відміну від листя та стебел, не містить наркотичної речовини. Це дозволяє їх використовувати у харчуванні без ризику здоров’ю.

Можна вживати насіння самостійно або у вигляді олії, отриманої з них.

Унікальність конопель полягає в наявності великої кількості білків глобуліну та альбуміну, які дуже схожі з аналогічними білками в крові людини. Дані речовини стимулюють вироблення антитіл та зміцнюють імунітет.

Крім того, конопляне насіння має багатий вітамінний та мінеральний склад, Омега-3 та Омега-6, майже всі амінокислоти.

Її високі антиоксидантні властивості захищають організм від розвитку онкологічних захворювань та передчасного старіння.

Спіруліна

spirulina

Цю маленьку водорість по праву вважають рекордсменом за вмістом вітамінів, мікро- та макроелементів, амінокислот, рослинного білка. У її складі понад 2000 біологічно активних речовин.

Спіруліна зареєстрована як харчова добавка та активно використовується в медицині для лікування та профілактики багатьох хвороб, у тому числі онкології. Вона ефективна підвищення імунітету і працездатності, зниження рівня шкідливого холестерину, виведення шлаків і токсинів, уповільнення процесів старіння.

Рекомендована доза лише 3-4 г на день.

Ягоди асаї

superfood-asai

Ягоди асаї вчені називають дивом природи та ягодами вічної молодості. Така дія пояснюється високим значенням ORAC – 102700 на 100 г.

Антиоксиданти, жирні кислоти, великий амінокислотний комплекс, вітаміни, мікроелементи, білок та рослинні волокна зробили асаї справжнім суперфудом.

Її рекомендують використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань, стимуляції імунітету та обмінних процесів, нормалізації роботи ШКТ, підвищення працездатності.

Для продажу доступні ягоди асаї у вигляді сухого сублімованого порошку.