Содержание
Порція насіння – це компактний продукт, який зручно брати із собою, він вже готовий до вживання, ним можна підкріпитися, не забруднивши руки чи одяг, а, головне, насіння гарбуза – дуже корисне. Вони містять цілий спектр поживних речовин, у тому числі магній, марганець, мідь, білок та цинк, тому їх сміливо можна порівняти з кишеньковою електростанцією для вашого організму.
Вони також містять рослинні речовини, відомі як фітостероли, та антиоксиданти, що захищають клітини від вільних радикалів.
Гарбузове насіння (як і горіхи) відмінно підходять для перекушування поза домом або в дорозі, так як крім поживних переваг, ще й не вимагають попередньої підготовки перед вживанням (заморожування, підігрівання, запарювання або ін.) або спеціальних умов зберігання (холодильник).
Одна чверть склянки насіння гарбуза містить майже половину рекомендованої добової дози магнію, який бере участь у широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, включаючи створення АТФ (аденозинтрифосфати, енергетичні молекули вашого тіла), синтез РНК та ДНК, перекачування крові вашим серцем, правильне формування кісток та зубів , розслаблення кровоносних судин та нормальне функціонування кишечника
Давно доведено, що від кількості магнію залежить ваш кров’яний тиск, його хронічний брак може стати причиною раптової зупинки серця, інфаркту та інсульту. При цьому понад 80% людей зазнають дефіциту цього важливого мінералу.
Гарбузове насіння є багатим джерелом цинку (30 г містить понад 2 мг цього корисного мінералу). Цинк — важливий для вашого тіла у багатьох відношеннях, у тому числі для імунітету, росту та поділу клітин, сну, настрою, відчуття смаку та нюху, очей та здоров’я шкіри, регуляції інсуліну та чоловічої статевої функції.
Багато хто відчуває дефіцит цинку, наприклад, через бідний на мінерали грунт, вимивання цього елемента багатьма лікарськими препаратами, незбалансованої виключно рослинної дієти.
Нестача цинку безпосередньо пов’язана з ослабленою опірністю застудам і грипу, хронічною втомою, депресіями, висипом вугрів, низькою вагою немовлят при народженні, проблемами навчання та поганою успішністю в школі у дітей.
Сирі горіхи та насіння, у тому числі насіння гарбуза, є одним з найкращих джерел омега-3 рослинного походження (альфа-ліноленова кислота або ALA). Нам потрібна ALA, але вона повинна ще бути перетворена у вашому тілі в набагато суттєвіші омега-3 жири EPA і DHA за допомогою ферменту, якого не вистачає у більшості людей з підвищеним рівнем інсуліну в крові. Тому багато дієтологи все ж таки рекомендують не виключати повністю з харчування продукти з омега-з жирними кислотами тваринного походження, що беруть участь у формуванні цього ферменту.
Насіння гарбуза давно цінуються як важлива натуральна їжа для чоловічого здоров’я. Це частково через високий вміст цинку, який важливий для здоров’я простати (де він знаходиться в найвищих концентраціях в організмі), а також тому, що насіння гарбуза міститиме екстракти та олії, що сприяють здоров’ю цього органу.
Дослідження на тваринах показують, що насіння гарбуза може покращити регулювання вироблення інсуліну і допомогти запобігти діабетичним ускладненням за рахунок зменшення окисного навантаження.
Олія насіння гарбуза багате на природні фітоестрогени, і як дослідження свідчать, це може призвести до значного збільшення хорошого холестерину поряд зі зменшенням артеріального тиску, припливів, головного болю, болю в суглобах та інших неприємних супутників менопаузи у жінок.
Гарбузове насіння є багатим джерелом триптофану, амінокислоти (будівельний блок білків), з якої у вашому організмі утворюється серотонін, а він, у свою чергу, перетворюється на мелатонін, «гормон сну». Потрібно з’їдати трохи насіння гарбуза за кілька годин перед сном, разом із вуглеводами, наприклад, з невеликою порцією фруктів – це найкраще, що ви можете зробити для забезпечення вашого тіла триптофаном та гарного сну.
Олія насіння гарбуза має протизапальну дію. В одному з досліджень на тваринах було встановлено, що воно працювало не гірше за протизапальний засіб індометацину в лікуванні артриту, але без побічних ефектів.
Поскольку семена богаты на питательные вещества, не нужно есть очень много, чтобы получить пользу. Точный размер порции варьируется в зависимости от того, какие семена вы едите, но рекомендуемое количество около 2-х столовых ложек в день (до 200 калорий).
Тыквенные семечки – прекрасное дополнение к салатам. Они добавят им текстуру и восхитительный ореховый аромат. Добавляйте сырые семечки в смузи, гранолу, йогурты, хлопья или при выпечке хлеба. Любые семечки или орехи в рецепте хлеба или печенья можно заменить тыквенными семечками. Сделайте с ними песто или посыпайте ими овощные супы пюре. При желании приготовьте самостоятельно масло.
Чтобы семена стали максимально вкусными и полезными, их нужно замочить, чтобы избавиться от ферментов и облегчить их переваривание. Замачивание сырых орехов, семян и зерен помогает активировать процесс прорастания и делает минералы, витамины, жиры и белки более доступными для усвоения.
Семена тыквы богаты клетчаткой, поэтому употребление в пищу большого количества может вызвать расстройство желудка, диарею, боль, вздутие живота. Одновременное употребление большого количества тыквенных семечек может вызвать запор. Также у некоторых людей может возникнуть аллергия.
Считается, что семена тыквы и других виноградных культур содержат дегельминтирующее соединение под названием кукурбитацин, которое используется для изгнания паразитов.
Автор блога
В моем активном ритме жизни, йога — способ найти баланс и внутреннюю гармонию, путь к тому, чтобы понять мир и свое место в нем. Мне нравится изучать йогу, делиться знаниями об этой древней практике, во всех ее проявлениях. Думаю, счастье должно идти от самого сердца, чтобы мы могли наполнять им мир вокруг.